Turisttåget MZ

Om du vill ta en tur genom staden, och se nybyggt och gammalt, finns det inget bättre sätt än med turisttåget MZ!

Vårt lilla tåg kör tisdag–fredag från kl 15 och lördagar från kl 11!

Turisttåget – Monica Zetterlund

Från den 10 juni är det dags igen att åka tåg genom staden med vårt eget lilla tåg – turisttåget MZ är tillbaka! Även i år avgår tåget klockan 15.00 från baksidan Hagfors Järnvägsmuseum, och fortsätter upp genom staden.

Att åka från första till sista station tar ca 45 minuter och kostar 20:- fr.om. 7 år. Det finns både bilkuddar och barnbilstolar ombord. Alla säten har säkerhetsbälten. Betalningen sker helst via Swish men jämna kontanter går bra.

Tåget går tisdag–fredag mellan 15.00–ca 17.00 och även lördagar från kl 11. Första turen startar kl 15, och kör ett varv runt Hagfors innan nästa tur kl 16.00. Ibland är det många resenärer och då kör tåget en vända även kl 17.00. Prata med lokföraren när hen kommer tillbaka. Har du hyrt dressin ingår tåget i priset (liksom entrén till Järnvägsmuseet)!

Resan tar dig upp via Monica Zetterlundmuseet och vidare förbi kyrkan, över vinkelbron och upp till torget. Därifrån via Norrings väg förbi Blinkenbergsparken och längs Storgatan för att svänga ner mot Hotell Monica. Därefter över nya bron och ner förbi Älvstrandens bildningscenter. Upp igen genom den fina stadsdelen Gärdet, sen ner Köpmannagatan och så tillbaka till Järnvägsmuseet. Flera hållplatser finns längs denna sträcka.

Vi önskar dig trevlig resa!


Utvecklingsprojektet ”Utveckling av Dressintrafiken”

Att cykla dressin på den gamla järnvägen mellan Hagfors och Stjärnsfors är en populär aktivitet för turister, hagforsbor och företag. Vi har dock konstaterat att de flesta besökare utifrån försvinner från kommunen efter genomförd dressintur och vi ville genom projektet få besökarna att upptäcka att Hagfors har mer att erbjuda.

Dressinbanan har förbättrats genom bättre skyltning, en nybyggd dressinperrong vid Knotebo och förlängts med ett turisttåg – MZ-tåget – som trafikerar Hagfors centrum under sommarsäsongen. Tåget har 23 sittplatser och en rullstolsplats. Vi har byggt tåget själva i samarbete med lokala företag och det går tyst och sprider inga avgaser eftersom det är eldrivet.

Tåget är inte bara för turister utan vi hoppas att alla i Hagfors tar tåget till våra museer eller bara hänger med på en rundtur genom vår vackra stad.

Vi har kunnat genomföra projektet tack vare projektstöd från EU/Jordbruksverket och Växtlust Värmland. Projektet har visat styrkan i upplägget ”Lokalt ledd utveckling”. Den lokala samlingen kring uppdraget och den vi-känsla som vuxit fram betyder mycket, inte bara för det enskilda projektet utan även inför framtida utvecklingsarbete.

Vi känner oss stolta över resultatet och välkomnar andra som är intresserade av projektet att kontakta oss!