Om oss

När den sista trafikerade sträckan av Nordmark-Klarälvens Järnvägar lades ner i oktober 1993 såg den sista chefen för verksamheten till att skynda sig stuva ner så mycket av materialet han kunde innan det såldes av. Hoppet var att kunna starta upp spåret tillbaka i privat regi, efter att Uddeholmsbolaget till sist valt att avveckla spåret.

Så skulle dock inte komma bli fallet. Kostnaderna, inte bara i personal och nybygge, men även renovering av tåg och vagnar till att bättre korrespondera med den moderna bredspåriga standarden på 1,8m visade sig vara allt för dyr. Istället togs initiativet att man skulle försöka bevara både ånglok och eltåg för eftervärlden i ett museum som hamnade där de ställts av, i Hagfors lokstallar.

Flera verksamheter, föreningar och driftsgrupper har tagit hand om banan och de gamla maskinerna sen dess. Många har gått i flerfaldiga år, och har en spännande historia som sträcker sig ända till ångmaskinernas födelse bakom sig. Andra är “nyare” och andas sextiotal, med allt vad det innebär! En av våra utställningsföremål är till och med världsunikt, den så kallade “Ånghästen” är den sista av sitt slag landgående ångfordon, med en tämligen intressant historia om sig!

Idag är det Hagfors Minnesmuseum – Insamlingsstiftelse som håller i museet åt Hagfors Kommun!

Vi bjuder in både dig som är tågentusiast, historienöt såväl som alla barnfamiljerna där man älskar att kunna leka och röra vid stora delar av det man annars bara får titta på. Ni är välkomna ska ni veta, alla och en var!

Vi har öppet för säsongen 2022 fram till mitten på september. Hör dock gärna av er om dressinbokningar in i oktober!

Hagfors Järnvägsmuseum drivs av Hagfors Minnesmuseum på uppdrag åt Hagfors Kommun

Välkommen till

Hitta hit!