När den sista trafikerade sträckan av Nordmark–Klarälvens Järnvägar lades ner i oktober 1990 såg den sista chefen för verksamheten till att skynda sig stuva ner så mycket material han kunde innan det såldes av. Hoppet var att kunna starta upp järnvägen igen i privat regi, efter att Uddeholmsbolaget till sist valt att avveckla den.
Så skulle dock inte bli fallet. Kostnaderna, inte bara i personal och nybygge, men även renovering och ombyggnad av lok och vagnar till att stämma med den normalspåriga standarden på 1435 mm visade sig vara allt för höga. Istället togs initiativet att försöka bevara både ånglok och eltåg för eftervärlden i ett museum som hamnade där de ställts av, i Hagfors lokstallar.
Flera verksamheter, föreningar och driftgrupper har tagit hand om banan och de gamla maskinerna sedan dess. Många har gått i flerfaldiga år, och har en spännande historia som sträcker sig ända till ångmaskinernas födelse bakom sig. Andra är “nyare” och andas sextiotal, med allt vad det innebär! En av våra utställningsföremål är till och med världsunikt, den så kallade “Ånghästen”, som är den sista av sitt slag landgående ångfordon, med en tämligen intressant historia bakom sig!
Idag är det Hagfors Minnesmuseum – Insamlingsstiftelse som driver museet åt Hagfors Kommun.
Vi bjuder in både dig som är tågentusiast, historienörd såväl som alla barnfamiljer där man älskar att kunna leka och röra vid stora delar av det man annars bara får titta på. Ni är välkomna, alla och envar!
Säsongen 2024 har vi öppet från 6 juni fram till 8 september, men hör gärna av er om dressinbokningar in i oktober!
Hagfors Järnvägsmuseum drivs av Hagfors Minnesmuseum på uppdrag åt Hagfors Kommun